... igrajte sudoku na spletu:

Uganka sudoku

Kaj je sudoku

Sudoku je priljubljena logična igra. Ime izhaja iz japonskega »Suji WaDokushin Ni Kagiru«, a igra ne izvira iz Japonske. Igra je bila prvič objavljena v osemdesetih letih 20. stoletja pod imenom »Number Place« (»Številčni prostor«) v ameriški ugankarski reviji in je postala priljubljena na Japonskem. A pravi udar je prišel v 2005, ko se je sudoku razširil po celem svetu in postal množično priljubljen. Danes je sudoku ena izmed najbolj znanih in pogostih iger, objavljenih v revijah, časopisih in na internetu.

Kako je videti sudoku?

Tabela z devetimi vrsticami in devetimi stolpci vsebuje več polij s podanim številom.

uganka sudoku

Kaj je cilj sudokuja?

Vaš cilj je, da

izpolnite tabelo sudoku s števili od 1 do 9 tako, da se v nobeni vrstici, stolpcu ali poudarjenem področju velikosti 3 × 3 ne ponovi nobeno število.

Drugače povedano, to pomeni, da mora vsaka vrstica, stolpec in vsako izmed področij velikosti 3 × 3 vsebovati števila 1 ̶ 9 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).
Število danih števil
Da lahko ima lahko le eno rešitev, mora imeti sudoku podanih vsaj 17 števil. Ne poznamo nobenega sudokuja s 16 števili in eno samo rešitvijo.
Po drugi strani pa ne pomeni, da mora biti sudoku s 17 danimi števili težji od sudokuja z več danimi števili. Tukaj je primer dveh sudokujev s 64 neznanimi polji: prvi sudoku je eden od lažjih, medtem ko drugega ni mogoče rešiti brez metode poskusa in napake.

Pravila sudokuja

Uporabite lahko papir, svinčnik, miško, tipkovnico in svoje možgane. Na koncu vam preostane le še logično sklepanje. O rešitvi se ne smete posvetovati z nobeno drugo osebo.
Kje lahko igram sudoku?
Tukaj – pri sudokuonline.si!
sudokuonline.si: igrajte sudoku na spletu | zemljevid strani
slovensky | auf deutsch | magyar | hrvatski |
© Marek Čierny, 2007-2024